SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein och Grand Hôtels vd Pia Djupmark. Foto: TT/SVT

Mediatrycket påverkade bokningen

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte ha varit på grund av rädsla för negativ publicitet som Grand Hôtel försökte avstyra den SD-ledda galan redan för flera veckor sedan, uppger vd Pia Djupmark. Men i ett inspelat samtal mellan Djupmark och SD:s kommunikationschef som Aftonbladet tagit del säger hon något annat.

Den 28 september möttes Pia Djupmark och SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein för att diskutera bokningen av den SD-ledda galan som skulle äga rum på hotellet. Samtalet ska ha spelats in och Aftonbladet har lyssnat på delar av mötet.

 – Ni har inte haft problem att ha gäster från diverse regimer som hugger huvudet av folk. Och det har förmodligen inte din personal tänkt på heller, ska Wallerstein ha sagt till Djupmark skriver Aftonbladet. Pia Djupmark ska då ha svarat:

– Nej. Jag tror att det är för att det inte är i media, liksom. Det är ingen som frågar oss… ”Bor Justin Bieber här?”. Vi svarar inte på det.

Läs mer: Grand Hôtels vd ångrar sig efter bokningen

Enligt Aftonbladet ska Djupmark också ha sagt i samtalet att man ”får ha olika åsikter i Sverige” och att det är därför ”vi bor här”.

– Men nu har det gått ut ganska stort i media. Det är därför folk reagerar. Det är därför mina kunder, mina gäster reagerar. Det hade de inte tänkt på annars.

Affärsmässiga skäl

Aftonbladet menar att det framgår i det inspelade samtalet att det främst är affärsmässiga skäl till att Djupmark vill avstyra galan. Hon oroas över att ”gäster inte skulle vilja bo eller konferera här, personalen som inte vill jobba”.

– Jösses. Jag försöker driva det här som vilket bolag som helst. Att vi skulle tappa de här traditionella sakerna känns inte så kul, ska Pia Djupmark ha sagt.

Läs mer: Mattias Karlsson (SD): ”Hisnande hyckleri”

Tar avstånd från IDDE

Till Aftonbladet säger Pia Djupmark att hon inte vill lägga partipolitiska värderingar i det hela.

– Det handlar om människors lika värde och hur våra andra gäster och medarbetare uppfattar något. SD får göra vilka bokningar de vill här. Men det är också skillnad på en galatillställning, som de ju gjorde detta till, och en restaurangbokning eller en övernattning. I slutändan handlar om att det är IDDE som var slutkund och stod på fakturan. Och deras värdegrund delar vi inte.

SVT Nyheter har sökt Pia Djupmark för en kommentar.

IDDE är en förkortning för Initiative for Direct Democracy in Europe och är en tankesmedja som var värd för SD-galan på Grand Hôtel. De är i sin tur kopplade till ADDE (Alliance for Direct Democracy in Europe) som är en grupp av partier i Europaparlamentet som Sverigedemokraterna tillhör. Det är ADDE som är officiell arrangör, stått för planering och lett genomförandet av galan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omdiskuterad prisgala

Mer i ämnet