Hör Fredrik Möller som bor i närheten om hur grannarna drabbas av den pågående branden. Foto: Piritta Lutz

Grannar till branden i sopberget i Botkyrka: ”Vi är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner sedan den 23 december i sopberget i Kagghamra i Botkyrka kommun. Grannar har länge kritiserat att sopberget fått växa och nu är de oroliga över röken.

– Vi vet inte vad det är vi andas in, om det är giftigt, vi vill få svar från kommunen, säger Fredrik Möller som bor på en gård i närheten av brandområdet.

Enligt markägaren är avfallsföretaget NMT Think Pink, vars vd sedan i september misstänks för grovt miljöbrott, ansvariga för branden.

– NMT har kört dit för mycket material och packat det för hårt. Det är de som orsakat branden, säger markägaren som arrenderat ut marken till företaget NMT Think Pink.

Skandalerna med sophögar

Men har inte du som markägare något ansvar i detta?

– Jag har påtalat för kommunen ett flertal gånger att sopberget blivit för stort. Det är förfärligt. Jag skulle vilja att man forslar bort det, säger han.

Viktiga naturvärden hotade

Röken från Kagghamra där osorterat byggavfall nu brinner sprider sig till bostadsområden i närheten och har även känts i Södertälje, Salem och Nynäshamn.

Det finns framförallt två anledningar till att Räddningstjänsten inte påbörjat någon släckning av branden. Dels finns en risk för skred men i området rinner även Kagghamraån, en viktig reproduktionsplats för havsöring och ett vattendrag med höga naturvärden.

SVT har sökt NMT:s vd som greps i september misstänkt för grovt miljöbrott, genom hennes advokat, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalerna med sophögar

Mer i ämnet