Kvinnan kontaktade förlossningen sex gånger Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gravid råddes stanna hemma – förlorade barnet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna som var i graviditetens slutskede kände oregelbundna värkar och ringde till förlossningen på Karolinska sex gånger innan hon fick komma in. Väl på sjukhus upptäckte man att barnet var dött, enligt en lex Maria-anmälan.

Kvinnans graviditet var till en början okomplicerad. Men i slutet av graviditeten startade oregelbundna värkar så hon valde att ta kontakt med förlossningen.

Karolinska Universitetssjukhusets rutiner är att en kvinna som ringer tre gånger på grund av smärtsamma sammandragningar ska få komma in. Men rådet kvinnan fick var att avvakta hemma. Först efter det sjätte samtalet fick hon komma in för undersökning.

Vid undersökningen upptäcktes att barnet dött. Enligt lex Maria-anmälan kan det inte uteslutas att barnet hade kunnat räddas om rutinerna hade följts.

Hög arbetsbelastning

– Av hänsyn till patientsekretessen är vi förhindrade att uttala oss om en enskild patient, säger chefläkare Torbjörn Söderström till Nyhetsbyrån Siren.

Det var vid tillfället en hög arbetsbelastning på sjukhuset. Karolinska sjukhuset avböjer att kommentera ärendet ytterligare innan Inspektionen för vård och omsorg har avslutat ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet