Greta Thunberg mellan Österrikes president Alexander Van der Bellen och Arnold Schwarzenegger, skådespelare, politiker och aktivist, under öppningsceremonin av R20 Regions of Climate Action Austrian World Summit i Wien, 28 maj 2019. Foto: AFP

Greta Thunberg tar sabbatsår – inleds i USA: ”Skolgången tar ingen skada”

Uppdaterad
Publicerad

Med bara dagar kvar på grundskolan berättar Greta Thunberg att hon har beslutat sig för att ta ett sabbatsår. Gymnasiet får vänta för klimataktivisten.

Hon är inbjuden till FN:s särskilda klimatmöte i New York i september och till klimatmötet COP25 i den chilenska huvudstaden Santiago i december, skriver Dagens Nyheter. Greta, som av klimatskäl inte flyger, kommer att inleda sommarlovet i USA. Hur hon ska ta sig dit är ännu inte löst, berättar hon för DN. Restiden som väntas bli lång uppges vara orsaken till skolpausen.

– Det var ett svårt beslut. Det är ett faktum att det är nu det måste hända. År 2020 måste vi ha vänt utsläppskurvan brant ner om vi ska ha chans att stanna under 1,5 eller 2 graders ytterligare uppvärmning. Min skolgång tar ingen skada av att jag gör den ett år senare, säger hon till DN.

SVT Nyheter söker Greta Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.