Greta Thunberg klimatstrejkar utanför Sveriges riksdag vid Mynttorget i Stockholm. Det är första gången hon demonstrerar i Stockholm, sedan hennes Atlantseglingar. Foto: TT

Greta Thunberg tillbaka där allt började

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg är tillbaka i Sverige och befinner sig återigen utanför riksdagen där hennes klimataktivism en gång började. Ett antal ungdomar har också slutit upp med banderoller och plakat.

– Vi människor är sociala djur och härmar varandra. Och om man börjar agera som om det vore en kris kommer andra att följa efter, säger hon till TT om sin fortsatta aktivism.

För lite drygt en vecka sedan utsågs hon till årets person av den amerikanska tidskriften Time. För TT beskriver hon utnämningen som överraskande.

– Jag hoppas verkligen att den betyder något för rörelsen, det är ju den som egentligen borde få utmärkelsen. Jag hoppas att den kan leda till något sorts uppvaknande och motivera fler klimataktivister. Kanske leder det också till att ordet klimataktivist inte längre ses som ett skällsord och att fler hyllas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.