Irene Svenonius (M), och Susanne Nordling (MP) är överens om en blågrön majoritet. Foto: TT

Miljöpartiet säger ja till Alliansen – det blir grönblått styre i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Idag fattade Miljöpartiets distriktsorganisation beslut om att ingå i en grönblå majoritet i Stockholms läns landsting. Beslutet innebär att det blir samma partier som styr landstinget som Stockholm stad.

Det blir en grönblå majoritet i Stockholms läns landsting. Det står klart sedan Miljöpartiet idag sagt ja till en koalition med Alliansen under söndagen.

– Väljarna förtjänar politiker som är beredda att gå över blockgränserna och söka konstruktiva lösningar och inte låsningar, säger Susanne Nordling (MP), landstingsråd.

Finanslandstingsråd: ”Vi välkomnar Miljöpartiet”

Miljöpartiet menar att den enda skillnaden med dem med i majoriteten de kommande fyra åren är att det finns en tydlig majoritet som inte behöver ha inflytande från Svergiedemokraterna. Moderaterna som styrt landstinget de senaste fyra åren säger så här:

– Vi välkomnar att Miljöpartiet nu beslutat att ingå i en grönblå koalition. En stabil majoritet ger goda förutsättningar att fortsätta korta vårdköerna och bygga ut kollektivtrafiken i en historisk takt. Med dagens beslut har vi möjlighet att slutföra förhandlingarna, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).

Enligt Miljöpartiet har de fört konstruktiva samtal tillsammans med Alliansen. Vid ett senare skede kommer det nya styret tillsammans att presentera mer ingående vilken politik de ska föra de kommande åren.

– Vi har gått till val med vår politik om klimat- och miljöfrågan och psykisk ohälsa. Vi ser att vi får genomslag för vår politik. Därför har vi sökt en konstruktion som ger en tydlig majoritet i Stockholms läns landsting, säger Susanne Nordling (MP), landstingsråd.

Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Erika Ullberg vill avvakta med att kommentera det nya styret innan det framkommit vilken politik den grönblåa majoriteten har enats om, skriver Anna Karin Grenninger, som är kommunikationsansvarig för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.