Gula linjen har fått grönt ljus – börjar byggas nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen har gett sitt godkännande för att börja bygga Stockholms nya tunnelbanelinje, gula linjen. Byggstart blir första halvåret 2019.

Beslutet från mark- och miljödomstolen är en viktig milstolpe för projektet, skriver SLL på sin hemsida. Beslutet kom med så kallad verkställighet, vilket innebär att den nya tunnelbanelinjen kan börja byggas även om beslutet överklagas.

Men domstolen hade även vissa villkor, det gäller bland annat hur mycket arbetet med bygget får störa omgivningen och hur bortledning av grundvattnet ska gå till.

Tunnelbanan byggs ut

Planeringen har gått fort

Det är fyra år sedan förvaltningen för utbyggd tunnelbana började planera för gula linjen. Att komma till det här beslutet har gått relativt fort menar Kalle Persson som är ansvarig för arbetet med alla miljöprövningar för nya tunnelbanan.

– Stora infrastrukturprojekt tar ofta tio år att planera, men vi har jobbat mycket med samverkan och med att komma överens med alla parter. Vi har satsat på transparens och information om vad det är vi vill göra och det har gett utdelning, säger han i SLL:s artikel.

Den nya gula linjen ska gå mellan Odenplan och Arenastaden och får tre stationer, Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet