Gustav Hemming (C), regionråd i Stockholm Foto: TT/Hamid Ershad Sarabi

Gustav Hemming (C): Elbristen mer akut än vad vi kunnat förutse

Uppdaterad
Publicerad

Att elförsörjningssituationen skulle bli så ansträngd som elbolaget Ellevio slår larm om, hade regionråd Gustav Hemming (C) inte förväntat sig.
– Det här förefaller vara en mycket mer akut fråga, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Ellevio att Stockholm står inför en akut elförsörjningssituation. Elbolaget varnar för att man kan tvingas neka nya anslutningar redan under hösten 2019.

Gustav Hemming (C), tillväxt- och samhällsplaneringsregionråd är förvånad över den akuta situationen.

– Jag visste att vi skulle får en ansträngd situation innan 2028 när man beräknar att det nya överföringsnätet skulle vara på plats.

Han fortsätter:

– Det är på kort sikt, när avvecklingen av kolbaserad kraft har aktualiserat i Värtaverket som det kan bli problematiskt. Men jag är förvånad över att man inte haft en plan på hur det här ska kunna försörjas med fossilfria bränseln.

Hur ser regionens plan ut?

– Vi har ingen direkt plan. I den regionala utvecklingsplanen pekar vi ut att det är viktigt att Stockholmsregionen får bättre nätkapacitet för el så vi kan klara av elförsöjningen. Men att den skulle bli akut så här fort tror jag inte någon hade kunnat förutse.

Hör Gustav Hemming (C) i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.