Foto: Kovan Alshawish/SVT

Halverat antal ungdomsrån i Haninge: ”Inte nöjda förrän det är noll”

Uppdaterad
Publicerad

Med 99 anmälda ungdomsrån under 2019 stack Haninge ut både i länet och nationellt. Sedan dess har antalet rån rasat rejält och 2020 anmäldes 46 rån. Men kommunen är, trots minskningen, bland de värsta i klassen.

– Alla brott som sker mot barn är för många, så vi blir inte nöjda förrän det är noll. Men vi är såklart glada över att det inte är lika höga siffror som det var då, säger Tomas Bolevin som är gruppchef för områdespolisen i Haninge och Nynäshamn.  

Det finns flera orsaker till minskningen, tror Bolevin. Bland annat ett ökat samarbete mellan polis och socialtjänst, skola och kommun. Man har också lyckats ringa in flera av gärningsmännen under förra året.

Pandemin kan spela in

Samtidigt kan pandemin vara ännu en anledning då flera av rånen begås på eftermiddagarna i anslutning till skolan.

Är man rädd att det går upp igen sedan när skolorna återgår till normal undervisning?

– Nej det tror och hoppas jag inte. Vi jobbar på ett sätt nu som vi är bekväma med. Vi försöker också hela tiden utveckla samarbetet med framförallt socialtjänsten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.