Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marcus Warneby är chef för ungdomsgruppen inom polisområde Nacka. Foto: Arkiv/SVT

Nackapolis avfärdar etnicitet som faktor bakom ungdomsrånen

Uppdaterad
Publicerad

Vårens debatt om förnedringsrån innehöll flera påståenden som inte stämmer med den verklighet polisen ser. Det hävdar Marcus Warneby, gruppchef för ungdomsgruppen inom Nackapolisen, där man de senaste åren haft stora problem med just ungdomsrån.

– Jag tycker att man plockade lite väl enkla poänger, säger han.

I början av året blossade en debatt upp om att ungdomsrånen blivit allt mer brutala och råa. Flera partier lanserade åtgärder och frågan togs bland annat upp i SVT:s Agenda.

Under onsdagen kunde SVT berätta att Brå nu sjösatt en kartläggning som ska försöka ge svar på många frågor som debatterades. Bland annat ska myndigheten undersöka hur vanligt det är med förnedringsinslag i rånen och om offer och gärningspersoner har svensk eller utländsk bakgrund.

”Hotar offret till tystnad”

Marcus Warneby jobbar som kriminalinspektör i Nacka där flera ungdomsrån skett de senaste åren. Han ser en helt annan trend:

– Vi har sett tendenser till att det finns en koppling mellan gärningsmännen och målsägaren, att man känner varann sedan innan. Det gör det ännu svårare för målsägaren att tala om för polisen att man har blivit rånad, säger han och fortsätter:

– De utnyttjar sin lokala anknytning för att hota offret till tystnad.

”Lite väl enkla poäng”

Han menar att bilden delas av många poliser som jobbar med ungdomsbrott runt om i Stockholm och han vänder sig mot mycket av det som vårens debatt tog upp.

– Jag tycker att man plockade lite väl enkla poäng på att alla rån skulle ha förnedringsinslag och att det skulle vara enkelt att utkristallisera vilken typ av bakgrund gärningsmännen hade, säger han.

Vilka är det som rånar?

– Det finns inget enkelt svar som gör att man kan peka på en viss målgrupp av människor eller viss bakgrund.

Hör Marcus Warneby berätta mer i videon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer