Platsen där två män sköts tidigt på måndagskvällen. Foto: Jonathan Näckstrand / TT

Polisen: Tredje vågen av skjutningar i år

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen sköts två män till döds i Hallonbergen. De blev den nionde och tionde att skjutas till döds i polisregion Stockholm i år. Polisen säger att man nu ser en tredje våg av skjutningar i Stockholmsområdet under 2018.

Det finns flera orsaker bakom att skjutningarna ofta följer på varandra, säger Jan Evensson, polismästare i region Stockholm. Han berättar att man i år sett tre vågor av skjutningar i Stockholm, en i början av januari, en i maj och en nu.

– Delvis är det så simpelt att slumpen och tillfälligheter ofta spelar in. Vi vet också att väder och vind påverkar. Sen kan det så klart vara så att en händelse renderar hämndaktioner och annat.

Undersöker eventuella samband

Polisen kan inte svara på om det finns kopplingar mellan den senaste tidens skjutningar.

– Vi jobbar utifrån ett flertal hypoteser, en del av dem går ut på att vi tittar på om det finns samband. Vi ser möjliga samband i några av händelserna, men har inte kommit till den slutsatsen fullt ut än, säger Jan Evensson.

Polisen i Region Stockholm sammanställer varje månad antal bekräftade skjutningar, antalet skadade och antalet avlidna i området. Den senaste statistiken för 2018 kom 17 oktober och då var siffran sju – nu har den siffran höjts till tio.

Under hela 2017 avled 19 personer till följd av skjutningar i polisregion Stockholm.

Rättelse: I texten stod det tidigare att nio dödats i skjutningar i Stockholm hittills i år. Den korrekta siffran är tio.

2014

88 bekräftade skjutningar, 27 skadade och 10 avlidna

2015

97 bekräftade skjutningar, 39 skadade och 11 avlidna

2016

119 bekräftade skjutningar, 44 skadade och 10 avlidna

2017

129 bekräftade skjutningar, 43 skadade och 19 avlidna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer