Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare var V emot den nya stadsdelen – nu ska de leda den. Varför? Starta klippet för att höra svaret. Foto: Leonora Toplica/SVT

Rashid Mohammed (V) ska leda nya stadsdelen Järva – som han tidigare var emot

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Rashid Mohammed (V) blir nämndordförande för nya stadsdelen Järva. En sammanslagning hans parti var emot i opposition. Han menar att en större stadsdel har större muskler för att kunna möta samhällsutmaningarna. Det håller oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) inte med om.

– Under en pågående våldsvåg finns det inte tid för omorganisation, säger han.

Två stadsdelar med runt 40 000 respektive 50 000 invånare i nordvästra Stockholm ska bli till en. Vad innebär det här för invånarna?

– Det innebär att det kommer bli mer resurser till stadsdelen och vi kommer att satsa på tryggheten, menar Rashid Mohammed (V), tillträdande nämndordförande.

Vänsterpartiet var starkt kritiska till förslaget om att sammanfoga Rinkeby-Kista och Tensta-Spånga när de satt i opposition. Vad tänker Rashid Mohammed om att han nu ska leda en stadsdel han själv inte ville skulle finnas? Starta klippet för att höra svaret.

L befarar:”Kan tappa en hel generation”

Stockholmsliberalerna lägger nu ett förslag om att stoppa sammanläggningen, eller att kommunen åtminstone väntar till efter våldsvågen som skakat staden sedan juldagen.

– När man tidigare har slagit ihop stadsdelar har framför allt socialtjänsten blivit väldigt inåtvänd. Jag befarar att vi kan tappa en hel generation unga när socialsekreterare försvinner eller inte kan jobba utåtriktat, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

Det preliminära beskedet är att den nya stadsdelen Järva kommer att vara igång med sin verksamhet från och med den 1 juli 2023.

Det är inte beslutat på vilken plats stadsdelskontoret kommer att placeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet