Foto: SVT

”Tystlåten och avvikande”

Uppdaterad
Publicerad

Den 45-årige mannen som greps av Säkerhetspolisen i Stockholm under måndagen misstänks för utbildning av terrorister. Han är bosatt i Järfälla kommun och flera grannar har misstänkt att mannen haft extremistkopplingar.

Mannen är rysk medborgare, född i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Han kom till Sverige 2007 och ansökte om asyl. Han har i förhör sagt att han deltog i kriget i Tjetjenien i olika omgångar och att lejda mördare var efter honom.

Men efter ett år avslog Migrationsverket hans asylansökan och i september 2011 skulle avvisningen ha verkställts.

Svenskar gripna för terrorbrott

Fritogs genom pistolhot

Han placerades på Förvarsenheten i Gävle, men fritogs av personer utifrån under vapenhot.

Ett år senare greps och dömdes mannen för bland annat grovt vapenbrott sedan polisen genomfört husrannsakan i den lägenhet i Gävle, där mannen befunnit sig. I lägenheten hittades bland annat sprängpatroner och två slagtändare.

Mannen dömdes till ett år och sex månaders fängelse och utvisning i tio år. En utvisning som inte heller den verkställdes.

Misstänks för nya brott

Nu misstänks mannen bland annat för rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet i Järfälla.

Enligt åklagaren ska brotten ska ha begåtts mellan december 2013 och januari 2014.

Grannar är rädda

SVT Nyheter Stockholm har besökt området där mannen bor i dag. Boende i området berättar att de misstänkt att mannen haft kopplingar till extremistorganisationer och beskriver honom som tystlåten och avvikande. Andra vill inte prata om mannen av rädsla för vedergällning.

Mekail Jalaho är samordnare mellan områdets bönelokal, polis och Järfälla kommun. Han berättar att den gripne mannen kommit till lokalen för att be.

– Han har besökt moskén några gånger men är inte aktiv i någon styrelse eller något. Han har besökt moskén för att be och sedan har han gått härifrån, säger Mekail Jalaho.

Fler har åkt från Järfälla

En annan man från Järfälla har åkt ned till Irak med sin familj för att ansluta sig till Islamiska Staten, enligt uppgifter till SVT. Järfälla kommun har under ett år samarbetat tillsammans med bönelokalen och polisen, för att motverka radikalisering av unga i området.

– Jag kan aldrig säga att det inte kan hända här, det har ju hänt. Folk har ju åkt härifrån. Men som jag ser det och med min erfarenhet ser jag att arbetet har börjat och jag hoppas verkligen inte att vi får sådana problem som i Rinkeby, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar gripna för terrorbrott

Mer i ämnet