Fick vänta på behandlingshem – köpte Subutex svart

Uppdaterad
Publicerad

Han ville sluta med heroin, men fick vänta länge på behandlingshem. Istället köpte han subutex på svarta marknaden.

Subutex och Metadon har blivit vanliga droger på gatan det kunde ABC berätta i går.

Ommar har varit heroinist i ganska många år, nu är han ren sedan tio månader tillbaka och nybliven pappa. Han sökte hjälp hos socialtjänsten för att bli av med sitt beroende. Och hjälp fanns det, men för att komma till ett behandlingshem så var väntetiden lång.

– För mig tog det drygt tre månader innan jag fick någon plats, säger Omar.

Subutex och Metadonprogrammen ville Omar inte bli inskriven i.

– De frågade om jag ville ha det, men jag sa nej. Jag vill må bra utan droger, säger han.

Men trots att han inte ville hamna i programmen, så köpte han ändå subutex svart på gatan, och som vi berättat i ABC igår så vittnar många om en stor svart marknad för just Subutex och Metadon. Han säger att många köper för att slippa avtändningen från heroin. Så var det för Omar. Men han tycker att slutet blev lika tufft ändå.

– Avtändningen är minst lika vidrig som heroinet, säger han.

 Det var 12-stegsprogrammet på behandlingshemmet i Älsvsjö som till slut blev räddningen, men Omar är kritisk till att väntetiderna kan bli långa till drogfri behandling.

– Jag hade önskat mig  en avtändningsklinik och sedan behandlingshem. Om det är någon narkoman som vill ha hjälp, hjälp honom så snabbt som möjligt, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet