Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Garip Günes var i Rinkeby på upploppsdagen: ”Jag sa, bästa är om vi vänder honom ryggen och går. Han kommer spricka av frustration om ingen gör något”. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Ungdomscoachen i Rinkeby såg mammor delta i upploppen: ”Skröt om att sonen kastade sten”

Publicerad

Efter upploppen i påskas har socialtjänsten i Rinkeby tagit emot fyra orosanmälningar gällande personer under 18 år som var där. SVT har träffat ungdomscoachen Garip Günes som var på plats och såg att det fanns föräldrar som betedde sig annorlunda jämfört med vid tidigare upplopp. 

Redan kvällen innan, den 14 april, hörde Garip Günes talas om att den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan väntades komma till Rinkeby för att demonstrera och bränna Koranen.

– Jag har lite inflytande här och vet att jag kan påverka ungdomar positivt, så jag kände ett litet ansvar, jag vill inte sitta hemma och inte göra någonting, säger han.

Ungdomscoachen: Polisen var pedagogisk

Upploppen som följde på demonstrationen blev inte lika våldsamma som i andra städer i Sverige, och inte heller så våldsamma som de kunde ha blivit om inte de positiva krafterna funnits där för att lugna ner situationen, tror Garip Günes.

– En annan anledning till att det gick så bra som det gick var polisen. De var pedagogiska, de pratade med folk – inget övervåld, ingen attityd, säger Garip Günes. 

I klippet berättar Garip Günes om vad han såg och upplevde i Rinkeby under upploppen den 15 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet