Foto: SportfiskarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Abborrens rom pyntar julgranarna i Riddarfjärden

Uppdaterad
Publicerad

Vid inventeringar av de julgranar som dumpats i Riddarfjärden i vintras så visar det sig att här har abborren lagt sin rom.
– Vi tycker att det är jätteroligt och det är extra roligt eftersom Stockholmarna har skänkt sina julgranar, säger fiskvårdaren John Kärki.

Det var en kall kväll i januari som julgranarna hamnade på Mälarens botten. Nu några månader senare sitter abborrens rom som en lång rad av skimrande pärlor på grenarna.

– Rommen ser ut att må jättebra och är troligtvis redan kläckt, säger John Kärki fiskevårdare Sportfiskarna.

Nu hoppas John Kärki att ynglen ska växa, för abborren gör mer nytta än att bara vara en god matfisk. Den är en av våra rovfiskar som bidrar till att minska övergödningens effekter i Mälarens vatten.

Fiskens barnkammare

Men i takt med att det byggs fler bostäder och kajkanter vid Stockholms vatten så blir det allt svårare för ynglen att överleva, de grunda varma vikarna är fiskens barnkammare. Vid förra årets provfiske fanns det knappt några årsyngel av abborre och mört i Riddarfjärden.

– Mälaren behöver stora vuxna abborrar och för att få det behöver vi mycket yngel, säger John Kärki.

Rom på årets granar

För att skapa nya lekområden till fisken i innerstans vatten har Sportfiskarna tillsammans med bland annat Stockholms stad dumpat julgranar i sjön. Vid provdykningarna i maj kunde man se reslutat i Riddarfjärden.

– I år så har vi lagt julgranarna på lite grundare vatten och där ser vi att abborren lagt sin rom. Vi har heller aldrig sett det i exploaterade områden som här, det är jätteroligt, säger John Kärki.

”Behövs mer krafttag”

Försöket med att dumpa julgranar i sjön för att återskapa fisken lekområden är en tillfällig lösning. John Kärki anser att det måste till mer långsiktiga lösningar.

  – I grund och botten så behövs det krafttag för att vi ska få starka fiskbestånd. Det kan vara stora stenrev, flytande öar, mer permanenta strukturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Foto: Sportfiskarna
Foto: Sportfiskarna