Här är nya motionsspåret för otrygga motionärer

Publicerad

Belysning, rörelse och närhet till bostadsområde ska få invånarna i Upplands Väsby att våga sig ut i motionsspåret kvällstid.

– Det underlättar för personer som inte vågar ge sig ut i skogen när det är mörkt, säger Johanna Dermer, chef på idrotts- och fritidsenheten i Upplands Väsby.

Idén om det stadsnära motionsspåret kom först från ett medborgarförslag. Nu, två år senare, går den 3,2 kilometer långa slingan genom villaområdet i Brunnby Vik och sträcker sig längs upplysta gång- och cykelbanor. Tanken är att belysning och närhet till bostadsområdet ska skapa trygghet.

– Du blir inte ensam på samma sätt som när du är ute i skogen och springer och det är inte mörkt så tätt inpå. Det är mer öppet, ljust och folk i rörelse, säger Johanna Dermer, chef på idrotts- och fritidsenheten i Upplands Väsby.

Ung kvinna mördades i motionsspår

2015 skedde ett uppmärksammat mord på en ung kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby. Händelsen skakade om Väsbyborna och sedan dess har kommunen haft stort fokus på att försöka öka tryggheten i kommunen.

– Det är klart att det har påverkat och det är många Väsbybor som känner sig otrygga. Att motionera i skogen är ett hinder och ett motstånd. Det är många som känner sig otrygga. Det här är såklart en del av vårt trygghetsarbete, säger Johanna Dermer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.