I januari brast en vattenledning i marken och vattnet forsade in i Mikael Kindboms hus i Norra Ängby. Se hur det ser ut ett halvår efter översvämningen. Foto: SVOA/Tommy Bergman, SVT

Mikaels hus vattenfylldes vid jätteläckan i Bromma

Uppdaterad
Publicerad

Om en vattenledning spränger läck finns risken för skador på fastigheter och mark. Det vet Mikael Kindbom som bor i området i Bromma som drabbades av en stor vattenläcka i januari. Och nu kartläggs områden i Stockholm med hög risk för framtida läckor med hjälp av AI.

I januari i år skedde en av de största översvämningarna i Stockholm på tio år. Under en väg i Norra Ängby i Bromma forsade vatten ut och orsakade stora skador på fastigheter, villlor och vägar.

Enligt David Rehn, som är strategisk utredningsingenjör på Stockholm vatten och avfall, så var den ledning som brast av särskilt hög risk. Ändå skedde olyckan.

– Att vi inte lyckades hitta läckan i tid, eller renoverade ledningen, berodde helt enkelt på att vi inte hann med. Om läckan kommit ett år senare hade vi kanske haft mer tur. Ytterst är det en ekonomisk fråga, säger David Rehn.

Dåligt järn och tekniska brister bakom läckor

Ett avancerat datorprogram med artificiell intelligens sammanställer just nu Stockholm vatten och avfalls ledningar för att lokalisera svaga punkter.

Områden med förhöjd risk för vattenläckor delas in i olika zoner där röd markerar högst risk – och grön lägst.

– Det går inte att säga att det bara är ålder som avgör ledningarnas kvalitet. De äldsta ledningarna i drift i Stockholm är från 1865 och fullt dugliga. För det finns också ledningar från 2000-talet som har förhöjda riskvärden, säger David Rehn.

David Rehn, strategisk utredningsingenjör på Stockholm vatten och avfall. Foto: SVOA/SVT

Då skedde stora förändringar av Stockholms vattennät

1930-1939: Utbyggnaden av Stockholms stad

1950-1970: Bostadsexploatering i framförallt förorten

1995-2005: Större utbyte av ledningar som uppfyllt sin tekniska livslängd

2020: Stockholm vatten och avlopp arbetar förebyggande i Spånga, delar av Bromma (Höglandet, Norra Ängby & Ulvsunda), söderort (Aspudden, Västertorp, Örby & Bagarmossen) samt delar av Huddinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.