Huda Abdikadir Abshir och Amira Naser är matsalsvärdar och serverar sina kamrater i klassrummet. Foto: Moa Ferm/SVT

Här äter eleverna i klassrummet – för att undvika smitta

Publicerad

För att undvika trängsel i matsalen under pandemin har Askebyskolan i Rinkeby infört en rad förändringar. Färre elever möts nu samtidigt under lunchen och man försöker hålla avstånd.

– Matsalen är ju den trånga sektorn i skolan, där samlas ju alla, men vi har förändrat så några får sin mat i klassrummet, säger Lars-Göran Jacobsson, rektor på Askebyskolan.

Den sammantagna bilden när SVT frågar 22 kostansvariga i landets kommuner är att skolmaten har förändrats på flera sätt under året som gått. Många kommuner har dragit ner på antalet rätter och minskat utbudet på salladsbuffén. Och i Stockholms skolor gör många som på Askebyskolan – äter lunch i klassrummet.

SVT:s enkät om skolmaten under coronapandemin

SVT Nyheter har varit i kontakt med 22 skolmatsansvariga i de största eller näst största kommunerna där SVT har lokalredaktioner för att se hur pandemin påverkat skolmaten för landets elever.

Kommunerna som medverkat är: Stockholm, Malmö, Uppsala, Linköping, Örebro, Västerås, Helsingborg, Jönköping, Borås, Umeå, Eskilstuna, Halmstad, Gävle, Sundsvall, Södertälje, Växjö, Karlstad, Luleå, Kalmar, Karlskrona, Östersund, Falun.

Frågorna som ställdes var:

  • Hur har pandemin påverkat er verksamhet? 
  • Har ert utbud av mat förändrats under pandemin? 
  • Har ni längre öppethållande i matsalen nu jämfört med före pandemin? 
  • Har ni minskat antalet elever som får äta samtidigt? 
  • Vilka har varit de största problemen? 
  • Har det sammantaget blivit högre eller lägre totalkostnader? 
  • Har du någon fråga du vill ställa till Folkhälsomyndigheten eller landets skolpolitiker?

Den samlade bilden är att det har blivit färre rätter att välja på i många kommuner, salladsbuffén har minskat och skolmatsalarna har hållit öppet under längre tid för att glesa ut så att antalet elever som befinner sig där samtidigt minskar. 

Pandemin har påverkat elevernas skolmat i hela landet, men problemen och därmed lösningarna ser olika ut på olika ställen. På vissa håll har alternativa lokaler öppnats på de större skolorna för att maten ska kunna serveras till ett färre antal elever samtidigt.  

Ett generellt problem som uppstod i våras när gymnasiet stängdes över en dag för distansundervisning var att det fanns mycket mat både lagad och inköpt. Lösningen för många kommuner blev då att använda den maten i andra delar av verksamheten som fortfarande var öppen. Skolmatspersonalen kunde också i många fall flyttas till andra skolor för att täcka personalbortfallet som uppstod där.

Någon större ekonomisk påverkan på skolmaten verkar inte pandemin ha haft. Lägre kostnader för inköp av mat i kombination med att staten betalat sjukfrånvaron för personal som varit hemma har gjort att de ökade kostnaderna för inköp av engångsmaterial och andra kostnader för pandemin har täckts upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat under pandemin

Mer i ämnet