Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här lilla brevet är värt tio miljoner – hör Jonas Hällström, chefredaktör för Nordisk Filateli förklara varför. Foto: Per Sjöberg/ SVT

Världens dyraste brev på plats i Täby – värt tio miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kan besökare på frimärksutställningen NorrPhil i Täby vila ögonen på en riktig dyrgrip – världens mest värdefulla brev. Bakom det över 150 år gamla kuvertet ligger en historia om förbjuden kärlek, men också ett unikt frimärke som bara finns i ett enda exemplar.

Det är frimärkstidningen Nordisk Filateli som visar upp brevet på NorrPhil 2022. Man har fått låna det dyrbara objektet via frimärksföretaget H.R. Harmer i New York, som i sin tur lånat det av en amerikansk ägare. Brevet såldes senast 2019 för över 10 miljoner kronor.

– Historien om brevets bakgrund och det unika frimärket i sig tillsammans gör att brevet har den här kändisfaktorn, den här legenden bakom sig, förklarar Jonas Hällström, chefredaktör för Nordisk Filateli.

Enda kända exemplaret

Frimärket ”Blue Boy” är från 1845 och är världsunikt i sitt slag. Det var postmästaren i New York som gav ut provisoriska frimärken innan USA:s första riktiga frimärken utkom två år senare. Namnet kommer från den blå färgen.

– Frimärket är ett färgfeltryck i blått istället för gult, så med anledning av det väljer man att säga att det här blir frimärksvärldens ”Blue boy”, berättar Jonas Hällström.

Hör om den förbjudna kärlekshistorien som ligger bakom brevet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.