Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är mysigt att gunga på grenarna, säger 5-åriga Nanna Lindström när hon provsitter granberget vid insamlingsstationen. Hör mer om hur granarna återvinns i videon. Foto: Pia Heick/SVT

Här återvinner du din julgran i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 januari är det tjugondag Knut och då ska enligt traditionen granen kastas ut. Men många väljer att slänga ut sitt dammiga barrträd långt tidigare och i år finns det 68 fasta insamlingsplatser i Stockholm att dumpa julgranar på.

Alla julgranar som samlas in återvinns och omvandlas till fjärrvärme och biokol.

– Biokolen används som växtnäring i Stockholms planteringar och binder då samtidigt koldioxid i jorden. Värmen från biokolproduktionen tas till vara som fjärrvärme, säger Alexandra Fleetwood som är pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

- Det känns okej att ha riktig gran när den återvinns, säger Mats Lovén. Foto: Pia Heick/SVT

Flera möjligheter till återvinning

I år finns det 68 fasta insamlingsplatser för julgranar. Den som har tillgång till ett grovsoprum kan lämna sin gran även där.

– Dessutom har vi 26 tillfälliga uppsamlingsplatser dit sopbilar åker och hämtar granar enligt schemalagda rutter runt om i staden, säger Alexandra Fleetwood.

Insamlingen av granar pågår till och med den 31 januari 2021. Därefter kan man lämna sin gran på någon av stadens återvinningscentraler.

Den här skylten är uppsatt på Stockholms fasta insamlingsplatser för julgranar. Foto: Pia Heick/SVT

• I år finns det flera platser att lämna julgranar på i Stockholm – se var och när du kan lämna din gran hos Stockholm Vatten och Avfall.

• Insamlingen av julgranar på fasta insamlingsplatser pågår mellan 25 december 2020 till 31 januari 2021. På återvinningscentralerna kan du lämna din julgran även efter 31 januari.

• Har du ett grovsoprum kan du även lämna granen där.

• Julgranar sorteras som ris och grenar och kan lämnas till Returen återvinningcentral och Tveta återvinningcentral.

Källa: Telge tillväxt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer