Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med när Gräddöbon David Mattsson gör sin matbeställning och se när den skickas iväg från butiken för att levereras på tomten med drönare. Foto: SVT

Sveriges första matleverans med drönare: ”Kan förändra livet om man bor i skärgården”

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor i december har boende på Gräddö och Tjockö utanför Norrtälje kunnat beställa matvaror med drönarleverans. Projektet är det första i sitt slag i Sverige och ska underlätta för människor i glesbygden att kunna handla.

– Det här kan förändra livet om man bor i skärgården och kan få leveranser hem istället för att ta sig till fastlandet, säger Gräddöbon David Mattsson.

Drönaren klarar en last på två kilo och under testperioden har området avgränsats till en radie på sex kilometer från livsmedelsaffären i Gräddö där varorna packas.

Syftet med testet är att på sikt uppnå en klimatneutral logistik och samtidigt investera i tjänster som bidrar till en levande landsbygd. Men innan storskaliga leveranser med drönare kan bli verklighet måste både lastkapaciteten och räckvidden bli bättre.

– Det ligger några år bort. Vi tycker det här är skitspännande utifrån hur vi kan göra kundernas liv lite lättare, säger Emma Lindahl på ICA Gruppens innovationshubb ICAx, som ligger bakom projektet.

Se i videon hur det går till när drönaren levererar en beställning till en kund.

Om drönarprojektet

Projektet finansieras av Vinnova och är ett samarbete mellan ICA Gruppens innovationshubb ICAx, startup-bolaget Aerit, Rise och Norrtälje kommun.

Källa:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.