Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska sökhunden Charlie sniffar efter explosivämnen i en bil. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Militärhundar övar på att leta efter sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

19 hundförare från de nordiska länderna och tre Natoländer tränar under två veckor på realistiska scenarion inom Försvarsmakten i Rosersberg norr om Stockholm. 

– Hundarna ska till exempel öva på att hitta och markera förekomst av olika sprängämnesklassade preparat, säger Peter Öhrling som är övningsledare för den internationella hundförarkursen.

Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) föder upp hundar och tränar dem till tjänstgörande krigsförband. De så kallade militära patrullhundarna tränas bland annat för att söka av stora områden som exempelvis flygfält och att spåra efter personer.

– Patrullhundarna kan försvara sig själva och sina hundförare i trängda situationer, samtidigt är de jättesnälla, säger Peter Öhrling som är övningsledare för den internationella hundförarkursen.

För att göra träningen så realistisk som möjligt sker övningar på en arena, en bondgård och en servicedepå för pendeltåg. Hundförarna får även utbildning i sjukvård om hunden skulle skadas i tjänstgöring.

Samarbete mellan länder har pågått i flera år

Utbildningen genomförs varje år och värdskapet växlar mellan de nordiska länderna. Utöver grannländer deltar även ekipage från tre Nato-länder: England, Nederländerna och Belgien.

En av dem som kommit är Davey Slingers med hunden Stich, som är en Malinois, en belgisk vallhund.

– Sverige är kända för att ha bra sökhundar och jag hoppas kunna lära mig mycket av hur man jobbar här, säger han.

Hunden Stich är en Malinois(hundras) och tränad inom militären i Belgien för att bita på kommando. Hundförare Davey Slingers är just nu på internationell övning som hålls av den svenska hundförarenheten vid Försvarsmakten i Rosersberg utanför Stockholm. Foto: Axel Rosenberg/SVT

Antalet militärhundar ska fördubblas

Sedan 2022 är tjänstehundenheten en del av Luftstridsskolan, som finns i Märsta och i Kungsängen norr om Stockholm. Ett ökat behov av militärhundar gör att man nu expanderar aveln av schäferhundar. Inom de närmaste åren ska antalet hundar som utbildas gå från 200 till 500 stycken.

Se vad några av hundarna fick öva på under utbildningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.