Se och hör när minan exploderar i klippet. Foto: Försvarsmakten

Här spränger marinen mina från andra världskriget

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten fick i veckan rycka ut och röja en skarpladdad mina från andra världskriget. En privatperson larmade polisen efter att ha hittat minan på tio meters djup utanför Landsort i Nynäshamn.

Privatpersonen larmade polisen som i sin tur kontaktade Försvarsmakten. Under onsdagseftermiddagen genomförde röjdykare arbetet med att spränga minan som var av modell EMA, något som Nynäshamnsposten var först med att rapportera om.

– Den såg ut som en klassisk mina och var tysk. Den hade fällts under andra världskriget men vi kommer nu få undersöka resterna mer noggrant, säger Melina Westerberg som är kommunikationschef på Fjärde sjöstridsflottiljen.

Tusentals minor i Östersjön

Det är andra gången i år som röjdykare får spränga en mina på svenskt vatten. Den andra gången skedde utanför Härnösand tidigare i år. Under de båda världskrigen fälldes 170 000 minor i Östersjön och Västerhavet. Av dessa finns 50 000 kvar i haven. Då och då dyker de upp efter att ha slitit sig från sin förankring. Länderna runt Östersjön samarbetar med jämna mellanrum med att söka av områden och desarmera minor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.