Omkring 70 000 tegelstenar förvaras i ett tält. Foto: SVT/Frida Claesson

Här vilar det rivna Klocktornet i väntan på återuppbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Klocktornet vid Norra stationsområdet sprängdes bort i februari 2014. Protesterna lät inte vänta på sig och snart lovade de styrande politikerna att Klocktornet skulle byggas upp igen. Drygt sex år har gått, och än finns inget besked om den gamla byggnadens öde.

Klocktornet på Norra stationsgatan stod i vägen för det som skulle bli det nya bostadsområdet Hagastaden. Trots löften om att bevara byggnaden från 1924 revs den. På alla hjärtans dag 2014 jämnades tornet med marken, till mångas förtvivlan.

Stockholm stad köpte tillbaka tegelstenarna

Starka protester fick dock politikerna att backa. Resterna av Klocktornet köptes då tillbaka från rivningsfirman och löften gavs om att bygga upp Klocktornet igen. Men vad hände då med tegelstenarna?

Många av dem ligger sedan sex år tillbaka i tryggt förvar bakom lås och bom i Upplands Väsby. Ritningarna finns kvar och omkring 70 000 bitar av det som en gång tillhörde stationshuset. Några står uppallade i ett tält, andra ligger utomhus under en presenning.

”Viktigaste är att vi har tagit hand om tornet”

När SVT frågar exploateringsnämnden om Klocktornets öde så ges inga svar om, när eller var det skulle kunna återuppstå.

– Jag har svårt att avge några löften i nuläget, det som är viktigt för mig är att vi har tagit hand om tornet och att det finns i Stockholmarnas förvar, säger Johan Nilsson (M) ordförande i Exploateringsnämnden.

Hör hela intervjun i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.