Brittiskfödde shiamuslimske predikanten Farrokh Sekaleshfar. Foto: TT

Muslimsk hatpredikant gästade Järfällaförsamling

Uppdaterad
Publicerad

Hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar har sagt att homosexuella bör straffas med döden. Nu uppmärksammas han i samband med terrorattacken i Orlando. I april förra året gästade predikanten moskén Imam Ali Center i Järfälla.

FBI utreder om Omar Mateen, som misstänks ha skjutit ihjäl minst 49 personer på nattklubben Pulse i Orlando i söndags, inspirerats av radikal islamism på nätet. Men enligt hans far berodde attacken snarare på sonens hat mot homosexuella.

Utländska medier skriver att hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar besökte en moské utanför staden några månader innan attacken. Det är samme predikant som 2013 höll ett tal vid University of Michigan, där han sade att homosexuella bör dödas av medkänsla.

Terrordådet i Orlando

– Döden är straffet. Det finns inget att skämmas för. Döden är straffet. Vi måste ha medkänsla för människor. Det är samma sak med homosexuella. Av medkänsla, låt oss göra oss av med dem nu, sade han enligt The Australian.

Nu uppmärksammar journalisten och författaren Nima Dervish på sin blogg att Farrokh Sekaleshfar besökte Al-hadi ungdomsförening i Järfälla i april förra året, i samarbete med den muslimska församlingen Imam Ali Center.

Och så sent som den 8 juni i år lade ungdomsföreningen upp ett klipp med Farrokh Sekaleshfar på Facebook.

”Kände inte till”

Ordföranden för Al-hadi ungdomsförening uppger för SVT Nyheter att han är nytillträdd och hänvisar alla frågor till föreningens religiösa vägledare, den shiamuslimska församlingen Imam Ali Center.

Församlingens talesperson Akil Zahiri säger att det är Al-hadi som bjudit in predikanten, men att föreningen använder moskéns lokaler och att församlingen därför alltid kontrollerar vilka föreläsare som kommer. Enligt Akil Zahiri kände församlingen inte till Farrokh Sekaleshfars uttalanden om homosexuella när inbjudan gjordes.

– Nej, vi hade ingen aning om hans föreläsning på universitet. Jag fick reda på det efter attacken i Orlando, när en bekant berättade det för mig. Jag hörde att någon tidning i Australien hade skrivit att han hade uttalat sig konstigt om homosexuella under en föreläsning i USA. Sedan gick jag själv in och läste på nätet, säger han till SVT Nyheter.

Uttalandet finns på hans Youtubekanal sedan tre år tillbaka. Hur har ni kunnat missa det?

– På hans Youtubekanal kan det finnas tiotals föreläsningar, vi kan inte lyssna på alla. Vi lyssnar på några föreläsningar för att få en bild av vad han säger. Kommer vi fram till att personen har yttrat sig på ett oacceptabelt sätt bjuder vi inte in honom. 

Vad talade han om på kursen i Järfälla?

– Han var inbjuden för att prata om Imam Husayn, den tredje imamen inom shiaislam. Det är en helig person för shiamuslimer. Farrokh Sekaleshfar har säkert inte sagt något konstigt medan han varit hos oss. Han känns som en imam som pratar mycket om moral och historia.

Sade han något om homosexuella på kursen?

– Nej, absolut inte. 

Med facit i hand, var det lämpligt att bjuda hit en person som uttalat sig så här om homosexuella?

– Jag tror att man hade gjort en annorlunda bedömning om man känt till detta. Om vi hade lyssnat på föreläsningen i USA skulle vi kanske ha agerat på ett annat sätt. Om han har kränkt andra grupper i samhället är det inte lämpligt. Vi har nolltolerans mot uttalanden som kan kränka andra grupper. Vi ska prata om det här på ett styrelsemöte den 19 juni.

Kommer ni att bjuda in honom igen?

– Officiellt är det ett styrelsebeslut som behöver tas, men min bedömning är att det är osannolikt. Styrelsen kommer att lyssna på föreläsningen noggrant. Kommer de fram till att han har kränkt andra grupper kommer de absolut att ta avstånd från att bjuda in honom i framtiden. Men man ska vara medveten om att man pratar på ett annat sätt på universitetet, man kanske vill förklara alla möjliga teorier för studenterna. I moskén är åhörarna annorlunda, då kanske man inte behöver gå igenom alla teorier.

”Enda besöket”

Akil Zahiri säger att det så vitt han vet är enda gången som Farrokh Sekaleshfar gästat moskén. Han säger att terrorattackerna i Orlando inte har något med islam att göra och att gärningsmannen inte kan ha inspirerats av Farrokh Sekaleshfar.

– Personen som genomförde terrorattackerna sade att han bekände sin trohet till Islamiska staten, men shiamuslimerna är Islamiska statens fiender, så han kan inte ha inspirerats av en shiamuslimsk imam.

Mer försiktiga i Europa

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att det då och då dyker upp hatpredikanter i Europa, även i Sverige, som yttrar sig om homosexualitet. Generellt sett är de mer försiktiga i sina uttalanden när de befinner sig i Europa än i Mellanöstern.

Han menar att samhället måste ha nolltolerans för personer som säger att homosexuella bör straffas med döden.

– Det är helt horribelt och olagligt, det är en uppmaning till våld. Det är viktigt att mota dem i grinden, de ska inte få utrymme att sprida sitt hat mot sådant som går emot den demokratiska värdegrunden.

Kan den misstänkte Orlandoterroristen Omar Mateen ha inspirerats av Farrokh Sekaleshfars föreläsning?

– Det är jättesvårt att säga, det vet endast Mateen som utförde dådet. Hade föreläsningen varit dagen före kanske det hade varit troligare, men nu var attacken så långt efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet