Predikanten Farrokh Sekaleshfar Foto: TT

Ungdomsförening tar inte avstånd från hatpredikan

Uppdaterad
Publicerad

I ett uppmärksammat tal säger han att homosexuella ska straffas med döden. Ändå bjöd Al-hadi ungdomsförening in den kontroversielle predikanten Farrokh Sekaleshfar till Imam Ali-moskén i Järfälla. Efter att flera medier belyst detta går nu Al-Hadi ut med ett uttalande. Men föreningen tar inte avstånd från Sekaleshfars tal – utan skriver att medierna bedriver en ”smutskampanj”.

Den shiamuslimske predikanten Farrokh Sekaleshfar har fått stark kritik för sina uttalanden om att män som har sex med män ska straffas med döden.

”Död är straffet, det är inget att skämmas för, död är straffet. Vi måste ha medlidande för människor. Av medlidande för de homosexuella gör vi oss av med dem.”, säger Farrokh Sekaleshfar i ett uppmärksammat filmklipp från ett tal han höll vid University of Michigan 2013.

Kallar rapporteringen ”smutskampanj”

I förra veckan berättade SVT Nyheter Stockholm att Sekaleshfar förra året bjöds in som gästföreläsare till Imam Ali-moskén i Järfälla av Al-hadi ungdomsförening.

Nu går föreningen ut och anklagar både SVT och tidningen Expressen för att fara med osanning. På sin webbplats beskrivs rapporteringen som en ”smutskampanj” mot Farrokh Sekaleshfar. Föreningen ifrågasätter även om Sekaleshfars uttalanden uppmanar till dödsstraff mot homosexuella.

”Har SVT verkligen rätt i att Dr. Sekaleshfar hetsat eller på något sätt sporrat för dödsstraff mot homosexuella? Har Dr. Sekaleshfar uppmanat till någon form av våld mot homosexuella överhuvudtaget?”

Al-hadi tar inte avstånd från Sekaleshfars uttalande, men säger att ungdomsföreningen ”tror på alla människors lika värde” och ”verkar under svensk lagstiftning”.

Föreningen avslutar med att dela en länk till inspelningen ”Islam and homosexuality” från en av Farrokh Sekalshfars föreläsningar vid Universitetet i Michigan 2013, samt klipppet ”Clarifying the speech Islam and Homosexuality”.

Och det är alltså en av de föreläsningar som de kontroversiella citaten är hämtade ifrån.

”Vi i al-Hadi ungdomsförening vill låta den anklagade själv få uttala sig, och lyssnaren själv bedöma sanningshalten i attackerna mot honom.”, skriver föreningen.

SVT Nyheter har försökt nå en representant för Al-hadi, utan framgång.

Nolltolerans mot kränkande uttalanden

Det var i april förra året som Farrokh Sekaleshfar besökte Al-hadi ungdomsförening. Detta skedde i samarbete med den shiamuslimska församlingen Islamic Ali Center som hyrde ut sina lokaler. Akil Zahiri, talesperson för församlingen, har tidigare sagt till SVT Nyheter att det med facit i hand var olämpligt att bjuda in predikanten.

– Jag tror att man hade gjort en annorlunda bedömning om man känt till detta. Om vi hade lyssnat på föreläsningen i USA skulle vi kanske ha agerat på ett annat sätt. Om han har kränkt andra grupper i samhället är det inte lämpligt. Vi har nolltolerans mot uttalanden som kan kränka andra grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.