Foto: SVT/ Ann Sehlin

Havsörn och säl vanligare syn i Stockholms skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Ejdern fortsätter att minska i antal samtidigt som havsörn och säl har blivit en allt vanligare syn i Stockholms skärgård. Det visar Skärgårdsstiftelsens årliga rapport Levande Skärgårdsnatur 2018.

I år bjuder rapporten Levande Skärgårdsnatur inte på några större överraskningar. Havsörn och säl blir allt vanligare i Stockholms skärgård. Den omdebatterade skarven som drastiskt ökade i början av 90-talet har sedan tio år tillbaka stabiliserat sig. Antalet skarvbon i Stockholms skärgård ligger stabilt runt sextusen.

Även tordmule och sillgrissla ökar i antal.

Ejder fortsätter att minska

Men för den populära sjöfågeln ejdern syns ingen ljusning, antalet ejdrar fortsätter att minska. En kall vår 2017 gjorde att många fåglar  i skärgården häckade senare än normalt. Efter en tillfällig uppgång sommaren 2016 så är antalet kläckta ungar lika lågt som sommaren 2015. Varför ejdern minskar är oklart men forskare har konstaterat att fågeln lider av b-vitaminbrist som ger beteendeförändringar. Fågeln får bland annat svårt att bygga bon. Även ungarna blir svaga och ett lätt byte för rovfåglar.

Foto: Hasse Holmberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.