– Vi måste göra andra prioriteringar, säger Karin Strandfager, naturvårds- och miljöchef Skärgårdsstiftelsen.

Skärgårdsstiftelsens årliga rapport hotad

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga rapporten Levande Skärgårdsnatur riskerar att försvinna efter 33 år.

– Framtiden är lite osäker. Skärgårdstiftelsen har ju som många andra begränsade resurser, säger Karin Strandfager, naturvårdschef på Skärgårdsstiftelsen.

Skärgårdsstiftelsen har inventerat och dokumenterat växt- och djurlivet i Stockholms skärgård i 33 år. Resultatet publiceras varje år i rapporten Levande Skärgårdsnatur, ett projekt som står inför en osäker framtid.

– Vi har sett över det här projektet och gör det fortfarande och tyvärr kommer vi inte kunna stå för hela finansieringen som vi har gjort tidigare, säger Karin Strandfager, naturvårds- och miljöchef Skärgårdsstiftelsen.

”Har fungerat som en väckarklocka”

Varje år räknas och ringmärks fåglarna i Stockholms skärgård. Syftet med projektet är att man i god tid ska upptäcka förändringar i skärgårdens djurliv för att tidigt kunna slå larm.

– Just i fallet med ejder tycker jag att det har fungerat som en väckarklocka. Där såg vi tidigt att det var en kraftig minskning på ejder och i dag forskas det just kring den brist på B-vitamin som ejdern och många andra drabbas av, säger Karin Strandfager.

– Det är ju en viktig rapport. Den stora betydelsen som den har är just att den är skriven på ett enkelt språk, får en stor spridning och ger kunskaper om sjöfågelbestånden på ejdrar och säl, och hur de förändras över en lång tidsperiod, säger Lena Kautsky professor emeritus vid Stockholms universitet.

Bevara skärgårdsmiljön

Skärgårdsstiftelsens egentliga uppdrag är att bevara den genuina skärgårdsmiljön och öka turismen. Stiftelsen omsätter 100 miljoner kronor per år, som bland annat går personalkostnader, skötseln av ett par tusen byggnader, 40 naturreservat och betesdjur. Drygt en procent, 1,5 miljon kronor, går till Levande Skärgårdsnatur som kartlägger djurlivet.

– Framförallt så kostar ju båttransporter. Det är dyrt med båttransporter och vi verkar i yttersta delarna av skärgården. Det är viktigt med säkerhet, vi måste ha en bra båt. Sen är det förstås personalkostnader, det tar lång tid att färdas genom hela skärgården.

Man kan tycka att en procent är en väldigt liten del av pengarna?

– Vi måste göra andra prioriteringar. Vi har mycket krav från myndigheter, bland annat brandskydd och elsäkerhet på de stora anläggningarna vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.