En miss på Lantmäteriet gjorde att bostadsrättsföreningen inte fick möjlighet att köpa huset i Solna. Nu får de rätt i Högsta domstolen. Hör föreningens advokat om betydelsen av domen. Foto: SVT

Bostadsrättsförening fick inte chansen att köpa hus – får rätt i HD

Uppdaterad
Publicerad

Hyreshuset i Solna såldes till ett privat fastighetsbolag utan att de boendes bostadsrättsförening först fick chansen att köpa huset. Men Lantmäteriet gjorde fel som beviljade köparen lagfart, konstaterar Högsta domstolen nu i en dom.

– Domen är oerhört viktig för min klient och den är även viktig för bostadsrättsföreningar i liknande situationer, säger Marcus Bäckström, jurist på Enkla juridik, som företrätt bostadsrättsföreningen.

Hyresgästerna i ett flerfamiljshus i Solna var intresserade av att köpa fastigheten om en försäljning skulle bli aktuell och bildade därför en bostadsrättsförening. Lantmäteriet antecknade bostadsrättsföreningens intresseanmälan i fastighetsregistret, vilket innebär att fastigheten inte får säljas utan att bostadsrättsföreningen erbjuds att köpa den.

Trots det så såldes fastigheten i Solna till ett privat bolag utan att bostadsrättsföreningen först fått chansen att köpa den. Lantmäteriet missade bostadsrättsföreningens intresseanmälan och beviljade köparen lagfart.

– Det var ett mänskligt misstag på Lantmäteriet, så köparen fick lagfart i strid med lagen, säger Marcus Bäckström.

Hoppas på att få köpa huset

Bostadsrättsföreningen överklagade och nu har ärendet gått ända upp till Högsta domstolen. Förra veckan kom domen, och enligt den var det fel av Lantmäteriet att bevilja köparen lagfarten, och Lantmäteriets beslut om lagfarten ska undanröjas.

Advokat Johan Gregow, som företrätt köparen, vill inte kommentera själva domen men säger att det är bra att HD tar upp den här typen av fall.

– Det är bra att de meddelar prejudikat till ledning för domstolar och andra aktörer, säger Johan Gregow.

Bostadsrättsföreningen säger att de är glada över domen, men hänvisar i övrigt till juristen Marcus Bäckström som företrätt dem.

– Förhoppningsvis får min klient nu möjlighet att köpa loss huset, under förutsättning att fastighetsägaren vill sälja igen och att föreningen kan ordna finansiering, säger Marcus Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.