Hör Helén Plahn berätta om sin pappa Gunnar, som gick bort i november efter att ha insjuknat i covid-19 – något han misstänks ha smittats av under sin vårdtid på Danderyds sjukhus. Foto: Sandra Kjellström/SVT

Heléns pappa dog av covid-19 – misstänks ha smittats på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I november 2020 drabbades Danderyds sjukhus av ett utbrott av covid-19 på en avdelning. 80-årige Gunnar Plahn var en av tio patienter som misstänks ha smittats under utbrottet. Han avled till följd av sjukdomen. Nu har hans dotter Helén anmält fallet till patientnämnden.

När Gunnar Plahn drabbades av en stroke togs han in akut på Danderyds sjukhus. Han testades negativt för corona vid inläggning och tillståndet förbättrades. Men efter tio dagars vård visade nya test att han hade både covid-19 och blodförgiftning. Kort därefter avled han.

Klusterutbrottet på Danderyds sjukhus anmäldes till både Ivo och Arbetsmiljöverket. Men enligt sjukhuset kan det finnas ett mörkertal av smittofall under pandemin – eftersom personalen inte hunnit anmäla alla fall.

I videon berättar Helén Plahn om pappa Gunnars sista tid och vilket svar hon fått av sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet