Här får du veta varför Södersjukhuset inte anmält vidare de misstänkta smittofallen och Ivo:s avdelningschef Peder Carlsson förklarar varför det är viktigt att anmäla. Foto: SVT

Sjukhus anmäler inte smittoutbrott bland patienter

Uppdaterad
Publicerad

Minst 43 patienter misstänks ha smittats av covid-19 under tiden de varit inlagda på akutsjukhus i Stockholms län, visar SVT Nyheter Stockholms granskning. På Södersjukhuset har sex patienter rapporterats som internt smittade, varav en avlidit. Ändå har sjukhuset inte anmält dessa fall till Inspektionen för vård och omsorg.

På alla akutsjukhus i länet förutom Södersjukhuset och Södertälje sjukhus har de misstänkta smittoutbrotten anmälts till Ivo enligt lex Maria, eftersom de betraktas som vårdskador. Södertälje sjukhus har ännu inte tagit ställning till om man ska anmäla till Ivo.

SVT Nyheter Stockholm har gått igenom sjukhusens avvikelserapporter under pandemin. De visar att totalt 43 patienter misstänks ha smittats av covid-19 under sin vårdtid på sjukhusen. Dessutom misstänker man ett större mörkertal eftersom personalen inte haft tid att rapportera alla fall.

Corona i Stockholm

I videon ovan får du veta varför Södersjukhuset inte anmält de misstänkta smittofallen till Ivo.

Foto: SVT Design

Så många patienter misstänks ha smittats av covid-19 under vårdtiden

  • Norrtälje sjukhus: 11

Fallen har utretts internt sedan oktober 2020. När utredningen är klar ska en lex Maria-anmälan göras till Ivo.

  • Danderyds sjukhus: 10

Nio av fallen har anmälts till Arbetsmiljöverket och beskrivs som ett allvarligt tillbud. Två lex Maria-anmälningar har gjorts till Ivo. I november 2020 var det ett utbrott av covid-19 på en avdelning, där både patienter och anställda smittades.

  • Karolinska Universitetssjukhuset: 10 patienter (4 avlidna)

Avser patienter på Huddinge och Solna. Patienterna misstänks ha smittats under det senaste halvåret och fallen har anmälts till Ivo enligt lex Maria.

  • Södersjukhuset: 6 (1 avliden)

Samtliga rör fall i maj och juni 2020. Inget av fallen har anmälts till Ivo.

  • Södertälje sjukhus: 5 patienter (1 avliden)

De flesta fallen skedde i april och maj 2020. Inget av fallen har anmälts till Ivo.

  • Sankt Görans sjukhus: 1

Fallet har anmälts till Ivo enligt lex Maria det senaste kvartalet.

Källa: Sjukhusens avvikelserapporter från 2020

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet