Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Blomberg håller hårt i säkerhetsväskan när hon kliver av helikoptern för att ta emot dags- och växlingskassor från ö-handlare och restaurangägare i Stockholms skärgård. Foto: Tommy Bergman/SVT

Helikopter lastad med kontanter – se spektakulära färden genom skärgården

Publicerad

Helikoptern är lastad med två blåa säkerhetsväskor med växelkassor och dagskassor från restauranger och ö-handlare. Två gånger varje sommar åker den luftburna värdetransporten ut i Stockholms skärgård.  SVT följde med på årets sista hämtning.

– Det är skönt att inte behöva ta risken att åka med stora mängder kontanter till en deponi på fastlandet. Det här känns säkrare, säger Lena Hedelin, handlare på Svartsö.

Länsstyrelsen tillhandahåller tjänsten på nio öar, från södra till norra skärgården. De som nyttjar den har blivit färre de senaste åren och därför sker hämtningarna mer sällan, under sommaren har det skett vid två tillfällen.

Hur rimligt är den här servicetjänsten när allt färre privatpersoner handlar med kontanter?

– Vi ser att det är så pass stora summor att vi fortfarande ska tillhandahålla den, men vi utvärderar varje år, säger Tereze Säll Patwary, som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

Se klippet med flygbilder uppifrån helikoptern – genom Stockholms skärgård.

Kontanhantering i skärgården

Länsstyrelsen har i uppdrag att bevaka tillgången till vissa grundläggande betaltjänster, som till exempel kontanter. De kartlägger årligen kontanthanteringen i skärgården och tittar också på hur ö-handlare och restaurangägare ska kunna sätta in dagskassor på bankkonto.

Här stannar helikoptern:

Rödlöga, Arholma, Sandhamn, Nåttarö, Runmarö, Möja, Svartsö, Ingmarsö, Utö

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.