Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tereze Säll Patwary, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Stockholm om kontanthanteringen i Stockholms skärgård. Foto: SVT

Allt färre handlar med kontanter – men värdetransporter flygs i skärgården

Publicerad

Länsstyrelsen lägger ut värdetransporterna av dagskassor på ett säkerhetsföretag i skärgården. Under det gångna året har nio öar haft tjänsten med helikopterhämtning av dagskassor.

– Även om det är mindre kontanthantering nu i samhället än för tio år sedan ser vi att det kan innebära en säkerhetsrisk. Vi för dialog med ö-handlare och restaurangägare varje säsong, säger Tereze Säll Patwary, utvecklingsledare på länsstyrelsen i Stockholm.

De flesta handlare använder idag digitala betalningslösningar men samtidigt förekommer stora summor kontanter under högsäsong.

Kontanthantering i skärgården

Länsstyrelsen har i uppdrag att bevaka tillgången till vissa grundläggande betaltjänster, som till exempel kontanter. De kartlägger årligen kontanthanteringen i skärgården och tittar också på hur ö-handlare och restaurangägare ska kunna sätta in dagskassor på bankkonto.

Här stannar helikoptern:

Rödlöga, Arholma, Sandhamn, Nåttarö, Runmarö, Möja, Svartsö, Ingmarsö, Utö

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.