Hemlösa får sovplats i Folkungakyrkan

Uppdaterad
Publicerad

S:ta Clara kyrka i city fick stänga akut förra veckan då försäkringsbolaget inte tillät härbärge för hemlösa nattetid. Nu öppnar Folkungakyrkan på Södermalm upp och låter hemlösa sova i kyrkan tre nätter den här veckan.

– Vi förväntar oss att 30 hemlösa kommer och sover på madrasser i natt, säger Christer Roshamn som är pastor och föreståndare  i Folkungakyrkan.

S:ta Clara kyrka stängde härbärget i förra veckan då försäkringsbolaget sade nej på grund av fara för brandsäkerheten och att kyrkan har omfattande värde och är kulturminnesmärkt.

–För oss var det viktigt att få till ett snabbt beslut och det känns skönt att åtminstone kunna erbjuda tre nätter den här veckan, säger Sophia Henriksson som är ansvarig för socialt arbete i Folkungakyrkan.

Svår fråga för Stockholm stad att hantera

Domkyrkoförsamlingen vill att Stockholm stad ska hitta nya lokaler för de hemlösa. Socialborgarrådet, Jan Jönsson (L) hade ingen möjlighet att vara med i tv-intervju idag men säger i telefon att det är komplicerat då många av de som sover i kyrkan är personer som inte vill omfattas av socialförsäkringslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.