Hemtesterna tog slut på en timme. Foto: TT

Hemtesterna tog slut på en timme

Uppdaterad
Publicerad

I helgen pausades möjligheten att boka hemtester för pågående smitta i regionen för att vården behövde ”beta av” en kö på 16 000 personer. Klockan 11 på torsdagen öppnades möjligheten att boka igen då drygt 5 000 hemtester släpptes, men testerna tog slut på en timme.

– Det är naturligtvis olyckligt, testning och smittspårning är viktigt för att stoppa smittan, säger tf smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Enligt Karolinska Universitetslaboratoriet är behovet av testning enormt och det fortsätter att öka. Under föregående vecka 44 utfördes närmare 40 000 PCR-tester i Region Stockholm och ungefär hälften var hemtester.

Corona i Stockholm

Tak för antalet beställningar

– Vi släpper nya beställningar på fredag morgon och fortsätter att öka kapacitet för hemtester successivt. Varje dag kommer det att finnas ett tak för antalet beställningar av hemtester så att inte prioriterade grupper ska trängas undan, skriver Claes Ruth, funktionschef för Karolinska Universitetslaboratoriet, i ett mejl till SVT.

– Just nu när det inte är möjligt att testa sig är det desto viktigare att man stannar hemma om man är sjuk, säger tf smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet