I Stockholm är risken för bristning dubbelt så hög som i bästa regionen

Uppdaterad
Publicerad

Det är dubbelt så hög risk att drabbas av allvarliga bristningar när du föder barn i Region Stockholm som i Region Gävleborg.

– Trots att vi härmat de regionerna som är bäst så blir det inte lika bra ändå, säger Mia Ahlberg, sakkunnig inom förlossnings- och mödravård i Region Stockholm.

Att Region Stockholm länge legat i botten av statistiken är ingen nyhet för Mia Ahlberg. Ändå har hon ingen tydlig förklaring till att det ser ut som det gör. 

– Länge så skyllde man på att det var på grund av att barnen var större eller att kvinnorna var annorlunda men där är vi lyckligtvis inte i dag utan vi har förstått att det är någonting vi måste göra annorlunda.

Vården – Val 2022

Region Stockholm sämst i landet

Antalet bristningar minskar i Sverige, även i Region Stockholm. Men under den senast uppmätta femårsperioden, 2016-2020, var Stockholm tillsammans med Region Sörmland sämst. Under de här åren drabbades 3,3 procent av kvinnorna i Stockholm av en allvarlig bristning, jämfört med 1,6 procent i Region Gävleborg. I landet som helhet ligger siffran på 2,7 procent. 

–  Vi började senare med att utbilda och fokusera därför tar det lite längre tid för oss men vi är på samma väg som de andra. Så för oss gäller det nu att hålla i, att fortsätta, säger Mia Ahlberg.

Utredare: Borde förbättrat sig mer

Men Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen, som har gjort en analys av de senaste siffrorna för Uppdrag granskning, menar att Stockholm borde ha kunnat gå ner mer och snabbare eftersom de legat på högre nivåer än andra regioner.

– Det är alltid lättare att förbättra sig om man ligger högt från början, säger Karin Källén.

Många erfarna barnmorskor har slutat

Enligt Mia Ahlberg har personalen på förlossningsavdelningarna i Stockholm, precis som på många andra håll, fått utbildning i hur de ska göra för att förebygga bristningar. Varför det inte har fått samma effekt som på andra håll har hon svårt att svara säkert på, men hon har sina teorier:

– Vi har tappat väldigt många erfarna barnmorskor till andra delar av vården. Och erfarenhet handlar väldigt mycket om yrkesskicklighet, känsla och kunskap. Tappar man mycket av det så är det svårt att överföra den kliniska kunskapen till de nya.

Varför har man tappat de erfarna här?

– Det har ju att göra med att vi inte har haft en bra arbetsmiljö i Stockholm på väldigt länge. Man orkar inte.

I klippet hör du Mia Ahlberg resonera mer om varför det ser ut som det gör i Stockholm – och vad regionen behöver göra för att bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet