Högsäsongen för båtstölder startar nu och Länsförsäkringar uppmanar båtägarna att ta upp båten och låsa in den. Foto: TT

Högsäsong för båtstölder

Uppdaterad
Publicerad

Vänta inte med att ta upp båten, det tipsar Länsförsäkringar. Enligt försäkringsbolaget är svenska båtmotorer att likna med godsakerna på ett smörgåsbord för internationella stöldligor.

Det är när höstmörkret infinner sig och båtägarna är tillbaka i vardagen som stölderna av båtmotorer ökar, och allra flest stölder sker i Stockholmsområdet. Enligt Länsförsäkringar så det flera internationella ligor som stjäl båtarna som snabbt förs ut ur landet.

– Vi rekommenderar att installera spårsändare på motorn. I januari gick en spårsändare upp i Litauen och efter en snabb insats från myndigheter i Sverige så gjordes ett tillslag där det hittades 25 stulna båtmotorer, merparten stulna i Stockholms län under 2017, säger Klas Evensen, marknadsansvarig för båt på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

”Lås in båt och motor”

-Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats är ingen bra idé, säger Klas Evensen Länsförsäkringar. Foto: TT arkivbild

Totalt sett i hela landet så minskade stölderna under vår och sommarhalvåret i jämfört med samma period 2017, men det finns också en tydlig trend med ökade båtstölder under vinterhalvåret, det visar siffror från Larmtjänst.

– Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är däremot ingen bra idé. Lås in båt och motor och se till att stöldmärka, säger Klas Evensen.

Så minskar du risken för stöld

• Lås in motorn under vinterförvaringen

• Märk båt och motor med mikropunkter eller DNA

• Skriv upp skrov- och motornummer

• Använd spårsändare, kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid

• Använd rejäla och godkända lås

Källa/ Länsförsäkringar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.