Foto: SVT

”Skulle inte ha ett djur inlåst så”

Uppdaterad
Publicerad

Heba el Kahbiry vittnar om vanvården på äldreboendet i Huddinge. Hon larmade polisen redan för en månad sedan när hon förstod att en man var instängd i en skrubb – hör hennes berättelse och se hennes bilder från rummet här.

SVT Nyheter kunde i går berätta om mannen som hittades inlåst på äldreboendet, nerkissad och nerbajsad i ett skrubbliknande rum om två gånger tre meter.

Den som slog larm om mannens situation var Heba el Kahbiry.

Man inlåst i skrubb

– Det var en man som bankade på en dörr i ett väldigt litet rum. Jag försökte hjälpa honom ut och hittade till min stora förvåning en desperat, instängd människa. Fyra väggar, en madrass och en dörr utan handtag, säger hon.

Heba el Kahbiry tog bilder med sin mobilkamera på rummet hon hittade.

– Han kunde inte ta sig ut därifrån, säger hon.

Såg honom för en månad sedan

Efter händelsen larmade Heba polisen som nu har inlett en förundersökning om bland annat olaga frihetsberövande och framkallande av fara för annan. I dag meddelade också Inspektionen för vård och omsorg att de nu ska granska äldreboendet.

Aleris som driver boendet säger att de utreder händelsen, men i övrigt vill de inte ge några kommentarer.

– Han var inlåst säkert mer än en månad. Jag såg det första gången för en månad sedan. Det är omänskligt, jag skulle inte ha ett djur inlåst så, säger Heba.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man inlåst i skrubb

Mer i ämnet