Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till förskolan när barnskötarna läser för barnen. Foto: Maja Flygt/SVT

Hör barnskötarna: ”Man måste kunna kommunicera med barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Nermin Bak och Hend Hanno är barnskötare på förskolan Aspen i Botkyrka. De kämpar själva med att prata svenska samtidigt som de ska vara förebilder för barnens språkutveckling. Hör hur de tänker om språkkraven i videon.

Enligt den så kallade ”Botkyrkamodellen” har kommunen varit tidigt ute med att införa språkkrav för anställningar inom äldreomsorg och förskola. Till nästa år planeras det att även gälla all grundskolepersonal.

– Det är många invandrare som bor här och många pratar hemspråk hemma. Det är bara i förskolan och i skolan som man får svenskan och jag tror att det är därför som kommunen har mer press på oss att utveckla språket, säger Nermin bak, barnskötare.

”Skämdes att säga något fel”

Sedan tre år tillbaka har alla nyanställda inom förskoleverksamheterna behövt klara ett språktest för att få jobbet. Samtidigt har den redan befintliga personalen erbjudits kurser för att förbättra sina svenskkunskaper. Tanken är att försöka höja språkkvalitén på alla förskolor.

– Förut skämdes jag över att säga något fel när jag pratade, men nu känner jag mig starkare, säger Hend Hanno, barnskötare som har gått kursen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Botkyrka kommun har trappat upp språkkraven, bland annat för förskolepersonal. Se hur ett språktest kan gå till. Foto: Maja Flygt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.