Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pedagogerna på Lilla Tensta har noterat språkfenomenet bland deras barn. Foto: Emanuel Silva/SVT

Följ med in på förskolan och hör språkfenomenet bland barnen

Publicerad

Många förskolor i Stockholm har noterat att barn i olika utsträckning pratar engelska när de leker med varandra.

– Vi har frågat föräldrarna om de pratar engelska med barnen hemma, men det gör de inte. Vissa föräldrar kan inte ens engelska, säger Aynur Firozi, förskollärare på Lilla Tensta.

SVT Nyheter Stockholm har ringt runt till förskolor i Järva, Enskede-Årsta-Vantör samt på Kungsholmen. Pedagoger i samtliga stadsdelar uppger att barnen använder ord, fraser och meningar på engelska. SVT har besökt Lilla Tensta som är en av förskolorna där pedagogerna märkt av fenomenet bland många av barnen.

Hur kan det låta när barnen använder engelska som lekspråk? Starta klippet för att höra.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

”Våra barn behöver träna extra mycket på svenska”

Nyligen publicerades en mindre forskningsartikel som visade att engelska som lekspråk är mer utbrett i mångkulturella områden. Karolina Larsson är en av forskarna bakom studien. Hon menar att det finns en risk att det engelska talet bland förskolebarn kan ske på bekostnad av svenskinlärningen.

På Lilla Tensta har majoriteten av barnen andra språk än svenska som modersmål. Och pedagogerna jobbar medvetet med barnens språkutveckling, berättar Aynur Firozi.

– Våra barn behöver träna extra mycket på sin svenska eftersom många inte har det stödet hemma. Utan det är vi som lär barnen språket och har ansvar för deras svenska språkutveckling, säger hon.

Så gick SVT:s rundringning till

SVT Nyheter Stockholm har frågat alla förskoleneheter i Spånga-Tensta, Rinkeby-Kista samt Enskede-Årsta-Vantör om de känner igen språkfenomenet. Samtliga enheter har svarat ja. Vi har även frågat rektorn för enheten Kungsholmen södra som består av sju förskolor. Samt rektorn för ideella föreningen Katarina Banstugeförening på Södermalm som driver två förskolor. Även de uppger att de känner igen fenomenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet