Fler el-scootrar att vänta i Stockholm – så ska nedskräpning motverkas

Uppdaterad
Publicerad

Elsparkcykeln som dök upp på Stockholms gator under förra sommaren verkar vara här för att stanna. Nu vill staden införa speciella platser där de ska lämnas av.

– Vi vet att det kommer många fler till våren. Meningen är att det inte ska bli lika mycket röra på trottoarerna, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Flera nya bolag vill etablera sig i Stockholm för att hyra ut elsparkcyklar. För att minska riskerna att hyrcyklar och elsparkcyklar lämnas liggande på stadens gator pågår nu diskussioner mellan Stockholms stad och uthyrningsbolagen om ”hot spots” där sparkcyklarna ska ställas när de inte används.

– Vi vill inte helt ta bort möjligheten att man fritt kan ställa ut dem men kan vi begränsa det så blir det lite bättre. Som ett incitament kan de som hyr få det lite billigare om man ställer av på dessa platser, Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd.

Elsparkcyklar i Stockholm

15 företag vill etablerara sig

Elsparkcykeln, eller ”hyrskotern” som den också kallas, blev snabbt populär på Stockholms gator under hösten. Enligt Stockholms stad var då uppemot 15 företag intresserade att ställa ut hyrfordon och staden såg en risk att gatorna skulle belamras. Nu säger man sig ha hittat en lösning.

– Tanken är att staden tillsammans med uthyrningsbolagen ska hitta platser där både bolagen och de som använder elsparkcyklarna ska ställa dem. Till exempel Odenplan där många människor rör sig, där vill vi inte ha cyklarna spridda överallt. Då kan det vara bra att ha en samlad plats, säger Daniel Helldén (MP).

Kan inte påverka

Staden har också sett över om det skulle behövas tillstånd att ställa ut hyrskotrarna, men idag har Stockholm stad enligt lag ingen möjlighet att påverka marknaden, för detta krävs en lagändring.

– Idag behövs det inte. Det viktiga nu är att se det nya som kommer och att integrera det i staden. Det är en ny teknisk utveckling som är på gång och då ska vi inte strypa det i sin linda. Skulle det bli stora problem så får vi vända oss till regeringen och riksdag för att ändra lagstiftningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elsparkcyklar i Stockholm

Mer i ämnet