Polisens bombtekniker i Kungsträdgården Foto: Janne Åkesson/Swepix

Bomb hittades i Kungsträdgården – tonårspojke frias

Uppdaterad
Publicerad

I februari dömdes tre tonåringar efter att en skarpladdad bomb placerats i Kungsträdgården i höstas. Domen överklagades av en tonårspojke som dömdes till medhjälp, efter att han lånat ut den elsparkcykel som användes vid brottet. Hovrätten friar nu honom.

Mitt under Stockholms kulturfestival i augusti 2022 hittades en misstänkt väska utanför en restaurang. Kungsträdgården utrymdes och närliggande områden spärrades av.

Polisens nationella bombskydd kallades till platsen och oskaddliggjorde föremålet, som senare visade sig vara en skarpladdad bomb.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när bombtekniker skjuter sönder väskan i Kungsträdgården. Foto: Blåljusbilder

Knappt en vecka senare greps tre tonåringar, då 15 och 16 år gamla, misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Stor risk för dödliga skador

I februari dömdes de tre tonårspojkarna till ungdomsvård. Enligt domen från Stockholms tingsrätt hade den aktuella mängden sprängmedel inneburit en stor risk för dödliga skador vid detonation och om de hade varit vuxna hade de fått långa fängelsestraff.

En av tonårspojkarna dömdes i tingsrätten för att ha transporterat och placerat ut sprängladdningen. En annan dömdes för medhjälp, då han lånat ut den elsparkcykel som användes i transporten. Den äldre tonårspojken dömdes i tingsrätten för anstiftan, då han enligt åtalet förmått 15-åringen att placera ut bomben.

Den tonårspojke som nu frias av hovrätten är pojken som i tingsrätten dömdes för medhjälp, då han lånat ut sin elsparkcykel som användes i brottet. Hovrätten friar honom med motiveringen att det inte går att styrka att den åtalade visste om att väskan innehöll sprängladdning när han lånade ut sin elsparkcykel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprängladdningen ska ha burits med i kollektivtrafiken genom stan, enligt polisen. Foto: Polisens förundersökningsprotokol

Pojkarna var vid tiden för domen föremål för tvångsvård enligt LVU, lagen om vård av unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.