Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprängladdningen ska ha burits med i kollektivtrafiken genom stan, enligt polisen. Foto: Polisens förundersökningsprotokol

Skarpladdad bomb i Kungsan under festival – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under Kulturfestivalen, med tusentals besökare i city, hittades en skarpladdad bomb i en väska i Kungsträdgården. Nu inleds rättegången mot de tre misstänkta tonåringarna.

Det var den 21 augusti som en väska hittades utanför Operakällaren. Väskan visade sig innehålla en skarpladdad bomb. Platsen spärrades av och nationella bombskyddet oskadliggjorde föremålet. Knappt en vecka senare greps tre tonåringar, 15 och 16 år gamla, misstänkta för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Fullsatt konsert i Kungsträdgården

Samtidigt som väskan med laddningen hittades pågick Kulturfestivalen i Kungsträdgården. Evenemangen stoppades och området evakuerades. Men på andra sidan Operahuset fortsatte evenemangen med en fullsatt konsert, något som efteråt har kritiserats.

En av pojkarna misstänks även att ha placerat en sprängladdning i Jordbro i Haninge ett par dagar tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.