Bevisningen räckte inte, säger hovrättslagman Lars Dirke, trots tingsrättens tidigare dom. Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

Hovrätten frikänner två män för Sätramorden

Uppdaterad
Publicerad

Svea Hovrätt friar två män som stått åtalade för Sätramorden. Tidigare hade en av männen dömts till livstids fängelse men hovrätten anser inte att åklagarens bevisning räcker.

Det var i april förra året som två unga män hittades ihjälskjutna i en källarlokal i Sätra i södra Stockholm. Två män åtalades för bland annat två fall av mord. Enligt åklagaren var bakgrunden till morden en konflikt om narkotikaförsäljningen i området.

Tingsrätten dömde en av männen till livstids fängelse medan den andre mannen frikändes. Den livstidsdömde överklagade, liksom åklagaren som ville att även mannen som friades ska dömas för mord. Men nu frias alltså båda männen från åtalen för mord alternativt medhjälp till mord. Hovrätten anser inte att åklagarens bevisning räcker.

Morden i Sätra

Tredje person misstänkt för morden

Enligt hovrätten går det inte att knyta någon av personerna till brottsplatsen, inte heller anser de att det är bevisat att männen deltagit i planeringen av morden. Enligt hovrätten hade det däremot varit möjligt att döma en tredje person för morden, men den personen dog strax efter morden. Hovrätten skriver att det är bevisat att de båda åtalade hjälpte den tredje personen innan morden, men det är inte bevisat att de förstått eller ens misstänkt vad som skulle ske i källaren.

Enligt åtalet hade de misstänkta männen stämt träff med offren, för att sedan tvinga ner dem i en källarlokal i ett flerfamiljshus i närheten av Sätra centrum där de sköts till döds.

Hovrätten har, liksom tingsrätten, dömt den ena av de åtalade personerna för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott. Hovrätten har bestämt straffet till fängelse i två år och sex månader.

SVT följde ett av offren

Se det långa reportage som SVT Stockholm gjorde under 2019 kring dubbelmordet i Sätra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morden i Sätra

Mer i ämnet