Foto: SVT

Två åtalas för dubbelmord i Sätra

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 april hittades två döda personer i ett källarutrymme i ett flerfamiljshus i Sätra i södra Stockholm. Nu åtalas två män för dubbelmordet. Båda männen som står åtalade har umgåtts i samma kretsar som offren.

Klockan 16.26 torsdagen den 11 april fick polisen larm om att två livlösa unga män hittats i ett låst källarutrymma i Sätra. Väl på plats konstaterades att de två personerna var döda. De två unga männen, Hermon Daniel, 18, och hans 20-årige barndomsvän, hade mördats dagen innan. Kropparna hittades av vänner som sökt efter dem.

Nu åtalas två män, 27 och 28 år gamla, för dubbelmordet.

Morden i Sätra

Enligt stämningsansökan har nio skott avlossats med två olika vapen. Gärningsmännen ska också ha stämt träff med målsägandena och sedan förmått dem att gå ner i källarlokalen.

– Före morden har personerna förnedrats genom att gärningsmännen tvingat av dem kläderna. De har därefter blivit mördade under avrättningsliknande former i ett trångt källarutrymme utan möjlighet att fly, säger kammaråklagare Daniel Insulander.

18 juni greps de nu åtalade männen efter att polisen genomfört flera husrannsakningar på flera adresser i södra Stockholm. Och sedan dess har flera personer förhörts men släppts i ärendet. Åtalet har skjutits upp flera gånger då utredningen varit omfattande.

Misstänkta och offren kände varandra

Båda de åtalade männen är hemmahörande i södra Stockholm och har sedan tidigare flera domar på sig.

27-åringen dömdes redan som 15-åring till ungdomstjänst för bilstöld och sedan dess har flera domar kommit in gällande bland annat misshandel, narkotikabrott och rån.

28-åringen har även han sedan 2007 dömts för en rad olika brott som narkotikabrott, misshandel och övergrepp i rättssak. Senaste domen om ringa narkotikabrott kom knappt en månad efter en annan dom.

Tredje mord kopplas till dubbelmordet

Bara ett par dagar efter dubbelmordet sköts en annan, 24-årig, man ihjäl i Sätra. Mannen sköts inomhus i ett flerbostadshus och avled av sina skador. Enligt åklagaren hänger detta mord samman med dubbelmordet. Åklagaren menar att de nu åtalade tillsammans med den skjutne 24-åringen är skyldiga till dubbelmordet. När det gäller mordet på 24-åringen pågår en förundersökning men i det mordet har ännu ingen gripits.

Rättegången startar den 4 december 2019 och förväntas pågå i fyra dagar med beräknat avslut den 12 december. De båda åtalade nekar till brott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morden i Sätra

Mer i ämnet