Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Begravning för dödad 18-åring efter mordvågen i Sätra

Publicerad

På tisdagen begravdes 18-åringen som mördades i Sätra för tolv dagar sedan. Hundratals människor hade samlats för att ta farväl. Tillsammans med sin 20-årige kompis hittades han brutalt mördad i en källare. Dagen därpå mördades en 24-åring i Sätra.

Skogskyrkogårdens Heliga korsets kapell fylldes med hundratals människor från hela Stockholm. Här har anhöriga, klasskamrater, lärare, vänner, bekanta, släktingar, mamma, pappa och storasyster samlats för att ta farväl av 18-åringen. Alla besökare fick inte plats i kyrkan och många väntade utanför. 

– Det är sorgligt och tungt idag. Han skulle ta studenten om en månad och nu är vi här istället. Tyvärr har jag varit på allt för många unga mäns begravningar. Man undrar när det ska ta slut, säger en kvinnlig besökare. 

– Det känns inte längre som att någon bryr sig, det känns inte tryggt när tre unga män skjuts ihjäl i lilla Sätra och ingenting verkar hända, säger en nära vän till familjen som inte vill ställa upp med namn eller bild. De flesta jag pratar med vill inte figurera i media.

Detta har hänt

Den 11 april hittas en 20-åring och en 18-åring i en källare med flera skott mot huvudet och kroppen. Enligt polisen har kropparna legat i källaren i över 24 timmar, innan de hittades av en nära vän. Kropparna var avklädda och kläderna hittades i närheten av mordplatsen.  

Dagen efter dubbelmordet skjuts en 24-årig man ihjäl i en bostad i Sätra. Inom loppet av två dagar har tre unga män mördats. Två personer anhålls misstänkta för mordet på 24-åringen, men de släpptes senare av polisen och är inte längre misstänkta. Trots att det har gått tolv dagar sedan morden finns i nuläget ingen misstänkt för morden.

– Det finns inget nytt i dessa ärenden. Polisen jobbar med utredningsarbetet, säger Per Farström presstalesman vid Stockholmspolisen. 

Inne i kyrkan

I mitten av kyrkan finns 18-åringens vita kista med en röd bukett ovanpå. Två präster håller predikan enligt den ortodox eritreanska traditionen. Det spelas ingen musik eller hålls några längre tal, men sorgen är total.  Tre barndomsvänner går fram för att läsa en dikt som 18-åringen skrivit.

Hundratals sörjande människor hade samlats i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården på tisdagen för att närvara vid 18-åringens begravning. Foto: SVT

” Min mamma är snäll och ärlig person, hon kan också vara sträng men också sprida så mycket glädje.”

Även 20-åringens mamma närvarade för att ge tröst till anhöriga, hennes 20-åriga son begravdes för fem dagar sedan. Ljud av sorg och gråt ekar i kyrkan, 18-åringens mamma är otröstlig. Nu bär ytterligare sex barndomsvänner ut kistan mot begravningsbilen. Och ett folkhav följer efter till begravningsplatsen. Stämningen är tyst och tung.

– Han var omtyckt av många, säger Lena Ölander som känt 18-åringen nära.

Mamman säger farväl till sitt barn

Nu sänks 18-åringen ner i jorden. Folkhavet tar farväl, en efter en med blommor i handen – familj, släktingar och vänner.

Och till slut bärs mamman fram som förtvivlat faller mot marken vid graven, otröstbar och utom sig. För det är nu som hennes barn ska begravas tre meter ner i jorden och det är nu som hon för sista gången kan röra vid hans kista.

Hon ropar hjälplöst hans namn.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer