– Lokalerna har blivit för små och omoderna. Nu säkerställer vi att akuten klarar av både dagens och framtidens behov, säger Charlotte Broberg (M) som är fastighetsregionråd inom Region Stockholm. Foto: SLL/TT

Huddinges akut ska bli större och modernare

Publicerad

Akuten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge ska byggas om för 190 miljoner kronor. De befintliga lokalerna är omoderna och klarar inte dagens krav på patientsäkerhet och hygien. I samband med renoveringen kommer akuten också att byggas ut för att kunna ta emot fler besökare.

Patienttillströmningen till akuten i Huddinge har ökat kraftigt sedan sjukhuset byggdes och ligger nu på 75 000 besökare per år.

Lokalerna, som är nästan 40 år gamla, har blivit för små och håller inte måttet när det gäller dagens krav på patientsäkerhet, hygien, arbetsmiljö och tillgänglighet. Därför ska akuten renoveras och byggas om för 190 miljoner kronor.

– Karolinska i Huddinge är en viktig del av Stockholmsregionens sjukvård. I och med det här beslutet säkerställer vi att akuten klarar både dagens och framtidens behov, säger Charlotte Broberg (M) som är fastighetsregionråd inom Region Stockholm.

Huddingeakuten tar i dagsläget emot runt 75 000 besökare per år. När de nya lokalerna står klara kommer man klara drygt 108 000 akutbesök. Foto: TT

Klarar 33 000 fler besökare

I samband med renoveringen kommer akuten också att byggas ut för att kunna ta emot fler besökare. Det sker genom att dagens befintliga akut byggs ihop med nya lokaler i en intilliggande byggnad.

När den nya akuten står klar år 2024 kommer man att kunna ta emot drygt 108 000 besökare per år, 33 000 fler än idag.

– De nya lokalerna kommer att utformas på ett flexibelt sätt så att de kan anpassas efter hur stort patientflödet blir i framtiden. För målet är att alltfler ska vända sig till de närakuter som byggts ut. Vi ser också att antalet besökare på länets akutmottagningar sjunker, säger Charlotte Broberg (M).

Huddinge sjukhus ligger i Flemingsberg, där det nu byggs många nya bostäder kontor och en ny handelsplats. Befolkningen i området spås öka med 50 000 personer de kommande tio åren. Foto: TT

Ny medicinsk utrustning

Förutom investeringen i ny- och ombyggda lokaler, tillkommer ytterligare kostnader eftersom ny medicinsk utrustning, moderna it-system och ny inredning ska köpas in.

Den 28 augusti fattar Region Stockholm ett genomförandebeslut om Huddinges nya akut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer