• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Privatekonomen Arturo Arques förklarar bolåneprocessen

Hur mycket behöver du tjäna för att få bolån?

Uppdaterad
Publicerad

Nu erbjuds hyresgäster i förorten möjligheten att köpa loss sina lägenheter när de kommunala hyresbolagen öppnar upp för ombildningar. Men hur mycket behöver du tjäna för att få ett bolån? Privatekonomen Arturo Arques förklarar.

Ombildningarna i förorterna kan snart bli verklighet. Men vad behöver en familj med två barn tjäna för att kunna köpa sin hyreslägenhet? SVT Nyheter Stockholm har tittat på flera olika scenarion i Skärholmen och i Rinkeby.

Exemplen i videon:

  • Ensamstående – inkomst på 28 400 kr/månad
  • Par med två barn – inkomst på 56 400kr/månad
  • Ensamstående med två barn – inkomst på 40 000kr/månad

Kontantinsats inte alltid ett krav

Det finns exempel där banker inte kräver någon kontantinsats för att köpa en ombildad bostadsrätt. Detta beror på att lägenheten sålts till ett värde som understiger 85 procent av marknadsvärdet.

SVT rapporterade · Miljonprogrammet 50 år senare

Laddar in inlägg...

Vi har tittat på aktuella bostadsrättspriser i områdena. Exakt hur mycket de ombildade bostäderna kommer att kosta avgörs när de boende bestämmer sig för att de vill ombilda. Stockholms stad har sagt att de ombildade fastigheterna ska erbjudas till marknadspris för en exklusiv försäljning till bostadsrätt under ombildning. Det priset kan påverka både lånesumma och behovet av kontantinsats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet