Hur mycket behöver du tjäna för att få bolån?

Uppdaterad
Publicerad

Nu erbjuds hyresgäster i förorten möjligheten att köpa loss sina lägenheter när de kommunala hyresbolagen öppnar upp för ombildningar. Men hur mycket behöver du tjäna för att få ett bolån? Privatekonomen Arturo Arques förklarar.

Ombildningarna i förorterna kan snart bli verklighet. Men vad behöver en familj med två barn tjäna för att kunna köpa sin hyreslägenhet? SVT Nyheter Stockholm har tittat på flera olika scenarion i Skärholmen och i Rinkeby.

Exemplen i videon:

  • Ensamstående – inkomst på 28 400 kr/månad
  • Par med två barn – inkomst på 56 400kr/månad
  • Ensamstående med två barn – inkomst på 40 000kr/månad

Kontantinsats inte alltid ett krav

Det finns exempel där banker inte kräver någon kontantinsats för att köpa en ombildad bostadsrätt. Detta beror på att lägenheten sålts till ett värde som understiger 85 procent av marknadsvärdet.

Vi har tittat på aktuella bostadsrättspriser i områdena. Exakt hur mycket de ombildade bostäderna kommer att kosta avgörs när de boende bestämmer sig för att de vill ombilda. Stockholms stad har sagt att de ombildade fastigheterna ska erbjudas till marknadspris för en exklusiv försäljning till bostadsrätt under ombildning. Det priset kan påverka både lånesumma och behovet av kontantinsats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet