Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristoffer Burstedt på Hyresgästföreningen om beskedet. Foto: SVT

Hyran höjd för ytterligare 14 500 hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Efter tvisten om hyreshöjning mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, har nu en skiljeman fattat beslut. Detta innebär en hyreshöjning på 5,8 procent för 14 500 hushåll i Stockholms stad.

– Vi tycker att det är för högt, säger Kristoffer Burstedt, Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata fastighetsägare i Stockholms stad, avbröt i december förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Istället ansökte de om att en särskild skiljeman skulle lösa tvisten och avgöra hyreshöjningen för 2024.

Höjningen ej retroaktiv

Eftersom beslutet om hyreshöjning inte träder i kraft förrän första april, innebär det att det totala beloppet för år 2024 blir 4,35 procent högre för hyresgästerna. Hyresgästföreningen tolkar skiljemannens beslut på så vis att höjningen till 5,8 procent ska vara en kompensation just för att hyreshöjningen ej ska betalas in retroaktivt.

– Problemet med det är att den höga höjningen kommer ligga kvar i kommande år också, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen.

Tidigare och kommande beslut

Sedan tidigare har Hyresgästföreningen och kommunala Svenska Bostäder kommit överens om en hyreshöjning på 4,99 procent. Förhandlingarna med Familjebostäder och Stockholmshem väntas komma inom en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.